Veilig Online

Wat ?: 
Vormingsaanbod voor ouders rond het veilig gebruik van internet en sociale media.
Hoe ?: 

Vanaf september 2017 is het nieuwe vormingsaanbod beschikbaar voor je groep. Je kunt kiezen uit 5 thema's.

Internet en privacy: Welke gegevens deel je (onbewust) op het internet? En hoe kun je als ouder je kinderen en je gezin daartegen beschermen?

Gamen: Gamen is uitgegroeid tot het favoriete tijdverdrijf van jongeren en de grootste bron van ergernis voor veel ouders. Maar wat zijn nu echt de risico's en hoe houd je het game-gedrag van je kinderen binnen de perken?

Sociale media: Bijna de helft van de kinderen tussen 9 en 12 jaar heeft een account bij Youtube en Ketnet. 60% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar zit op Instagram, 70% op Snapchat en 87% op Facebook. Wat doen sociale media met gezinnen en hoe kun je als ouder grenzen stellen.

Cyberpesten: Hoe gaat cyberpesten precies in zijn werk? Wie zijn de daders en de slachtoffers, wie kijkt er toe? Waarom moet je vooral veel praten met alle betrokkenen en hoe pak je dat aan?

Online relaties en seksualiteit: Flirten, verleiden en experimenteren, het gebeurt tegenwoordig ook allemaal online. Wat wil en moet je als ouder weten en wanneer grijp je in?

Elk thema beslaat een volledige avond en bestaat uit een interactieve module waarin getuigenissen van kinderen/jongeren, ouders en experts een centrale plaats innemen. Via animatiefilmpjes en grafieken krijgen ouders zicht op het mediagebruik van jongeren. De deelnemers kunnen tijdens de vorming meedoen aan een quiz, stellingen bespreken of zelf voorspellen hoe hun kind zou reageren. Ze krijgen hierbij heel wat tips.

Voor elke vorming kan een begeleider aangevraagd worden die opgeleid is om met kwetsbare groepen te werken. Er wordt interactief gewerkt zodat ouders ervaringen kunnen uitwisselen. De begeleider zorgt voor heel wat tips en extra informatie.

Voor organisaties die met kwetsbare ouders werken, is de begeleiding van een vormingsavond gratis.

Voor lokale Welzijnsschakels is de activiteit volledig gratis. Je kan ze aanvragen via: www.veiligonline.be Klik op vormingsavond aanvragen.

- Welzijnsschakels die aangesloten zijn bij het Fonds Vrijetijdsparticipatie kunnen dat hier aangeven.

- Welzijnsschakels die er niet bij aangesloten zijn,  vermelden bij Extra info dat ze een Welzijnsschakelgroep zijn.

Meer info en aanvragen: www.veiligonline.be, veiligonline@gezinsbond.be of 02/507.89.81