vrijetijdsparticipatie

Wat ?: 
Organiseren van activiteiten met een cultureel of sportief karakter waarbij een beroep kan gedaan worden op het Fonds Vrijetijdsparticipatie
Hoe ?: 
  • Met het Fonds of het Lokaal Netwerk Vrijetijdsparticipatie worden vrijetijdsactiviteiten en evenementen financieel betaalbaar voor mensen met een laag inkomen
  • Sluit met je groep aan bij het Fonds Vrijetijdsparticipatie
  • Organiseer een daguitstap, een bezoek aan een museum of woon een theatervoorstelling of een muziekfestival bij
  • Mogelijkheden om dit in groep te doen of individueel
Getuigenis: 

Mensen in armoede hebben evenveel recht op ontspanning. Ook voor ons geeft het ademruimte. Voor kinderen die aansluiting vinden bij een vereniging zoals scouts, chiro of een sportclub is het zeker een meerwaarde. Bijvoorbeeld door de structuur die er aanwezig is, het op tijd moeten komen, een andere cultuur die je opsnuift. Het geeft je vrijheid om de problemen die je in het dagelijks leven tegenkomt anders te bekijken, zodat je de cirkel een beetje kan doorbreken.

Mensen in armoede kennen soms de mogelijkheden van vrijetijdsbesteding niet. En wat je niet kent, daar maak je ook geen gebruik van. Ik heb me in het verleden aangesloten bij een voetbalclub. Daardoor vond ik mijn herkenning en erkenning in de dingen die ik goed kon. Kansen geven en nemen is heel belangrijk.

Welzijnsschakelgroepen met ervaring: 

In 2010 deden 45 Welzijnsschakelgroepen een beroep op het Fonds Vrijetijdsparticipatie. Twintig van die groepen behoren tot een gemeente met een Lokaal Netwerk Vrijetijdsparticipatie.